Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ ÜNNEP KULCSSZAVAI

 "Minden emberi kapcsolat az adás és elfogadás képességén alapul. Addig él, amíg öröm adni és elfogadni."

Popper Péter

f.jpg

Szokás szerint jegyről-jegyre az ünnepi szokásainkról szóló kódex, ami szerint semmi nem kerül semmibe, mert mindenkinek ingyen a sajátja...! Kulcsszavak adják a vezérfonalat, építőkövenként segítenek abban, hogy az ősi rituálékat  szem előtt tartva mindenki a maga módján tudjon érvényesülni a saját életkörülményei között bármelyik ünnepen, alkalmanként önmagát kifényezve.

 

A születési pontunk elég egyértelműen megmutatja(szavakba öntve) ki-ki mennyire képes a szeretetre, mennyire vágyik ünnepek idején –legyen ez karácsony, húsvét, vagy egy születésnap - a személyes élményekre, a békességre és a harmóniára.

 

A saját csillagjegyünk örök, és megváltoztathatatlan! Vagyis az adott egyéniségünket visszük bele ezekbe az egyedi (ünnepi) helyzetekbe. Senkinek sem kell megváltoznia! Csak azt adni ami, vagyis önmagát, aki valójában ő. Kérdés, mit várhatunk el magunktól, és persze a környezetünktől, hogy teljes legyen nekünk és nekik is az ünnep.

 

KOS ember számára  az ünnep csakis úgy lehet sikeres, ha minden spontán és közvetlen módon alakul. Vagyis, tudnia kell, hogy mi következik, de mégis spontán, ösztönös  reakciók tonnái jöjjenek. Akinek nagyok az elvárásai, annak csalódottság lesz a jutalma. A Kos ebben a helyzetben nem szép kifejezéseket akar, mézédes szócsépléseket. Akkor mit is? Dinamikát, egyenességet, egyszerű tetteket. Csak annyit akar hallani, hogy: „Veled akarom tölteni az ünnepeket, ha te nem lennél, akkor hiányzik az ünnepből a szenvedélyesség!” Így, a Kos jegyűnek is tudnia kell, hogy amúgy minden ünnep, buli egy új és újabb kaland, amit újra és újra meg kell élnie! Mindenféle mérlegelés, vagy méricskélés puhatolózás ekkor, az már nem is ünneplés! Ha sem most, sem máskor, vagy más formában nem ragadja magával valaki, vagy valami, az olyan, mintha ott se lenne...

 

BIKA esetében olyan emberről van szó, aki élvezni akarja az ünnepeket! Most, itt és rögtön mindent, és mindenkit  testközelben  megérinteni, ételhegyek legyenek, valóságos szeretet orgia közé csöppenhessen. Hozzá tartozik, hogy nagyon ad a formára. Itt csakis a tekintélyt adó tálalások, a maximális kényelmes és kellemes atmoszféra jöhet számításba, ahol a Bika ember át tudja adni magát az érzéki gyönyörűségeknek. A Kos emberrel ellentétben ő nem a spontán stílus híve, a készülődése már három hónappal előtte kezdődik, türelemmel. És minek a rohanás!? Ünnep közepette, ha a sors is – ő maga biztosan – úgy akarja, felkínálja szeretteinek a lazítás, a dínomdánom lucullusi lehetőségét. Ha most ezt olvassa, vagy a környezetéből bárki ezt a róla szóló útmutatást, akkor valóban azt adhatja, vagy kaphatja mindenki, amire valójában vágyik az ünnepi napokon:szépséget és nyugalmat ,lelki és materiális téren egyaránt. Nála akár minden nap ünnep lehetne, nemde bár?

 

IKREK esetében az ünnepnapok azok a napok, amikor a szellemét is pallérozhatja! Sokoldalú érdeklődése révén már annak is örül, ha az ünnep előkészületeiről, szervezéséről szóló történetekkel szórakoztathatja az összegyűlteket. Mi sem természetesebb, minthogy az Ikrek jegyű menet közben elvárja, hogy az ünnepi érzelmek mellett jelentőségteljes szavakkal is dicsérjék ezt a napot, újévkor akár az  egész évet,  tettekkel is alátámasztva. És még akkor lenne hozzá néhány (órás) kiegészítése. Szinte mindegy neki, hogy ki az ünnepelt akinek a kedvéért összejöttek, ki és miért várta ezt a napot.  Aki itt néma – bocs’ nem szándékos – ha úgy tetszik halakkal versenyez az akváriumban, az vegye úgy, hogy ki lesz lőve! Nyerő nála az, akinél a spájzban mindig van egy-két érdekes pletyka, történés, amiről jókat lehet vele, és a többiekkel dumcsizni,évődni, kielégítve a tájékozottság iránti falánkságát.  Aki nála, és vele unatkozik, az „halott”. Ha tehát hozzá megyünk ( pl. karácsonykor, újévkor)  minden esetben fel fogunk fedezni valamit, és valakit . De ez még mind semmi!  A legváratlanabb helyzetben akár a (sült)halnak is lesz egy-két mondanivalója a tányéron....

 

16.jpg

RÁK esetében az ünnepek (és így az évet búcsúztató ünnepen is) van egy alapszabály, és ezt nem nehéz megjegyezni! Itt nincs helye a színészkedésnek! Mindenkinek olyannak kell lennie, amilyen volt (maradt) a születése pillanata óta. Tehát  az első lecke, hogy fogadja el magát olyannak, amilyen, és ne akarjon több, vagy más lenni. Biztosak lehetünk abban is az ünnepek alatt, hogy tőle mély emóciót és anyáskodást/atyáskodást fogunk kapni, és akinek ez nem tetszik, az mehet, kint tágasabb!  Aki tudja ezt, az otthon érezheti magát! Ahogy a Bika esetében számít a dekoráció, itt nem, vagy alig-alig. Van, hogy mi válunk azzá, – rossz passzban szokott előfordulni –  ha nem úgy táncolunk, ahogy ő réges-rég megszokta. Ebben a körben az ünnepség valóban egy konzervatív gyülekezet. Szóval  akibe szorult némi familiáris érzés,annak e családi körben a helye! Érezteti velünk a biztonságot, ami neki(k)  magától értetődő, de ha nekünk nem, akkor megette az egészet a fene! Ha  „megmarad(t)” ebben a társulatban, akkor felfedezheti, hogy  az itt élőket alig látható finom pókhálószerű fonal köti össze. Onnan aztán nincs menekvés!

 

OROSZLÁN esetében sajátságosak az ünnepek. Szinte biztos,hogy látva az írás címét, azonnal önmagával kezdi az olvasást. „Ennyi csak?!” Majd körbenéz a „birodalomban”, és lassan, de biztosan felfedezi,hogy az egyénisége csak úgy képes felszabadulni, ha elvegyül a „pórnép” között. Tagadhatatlan, hogy örök bizalomkeltő kisugárzása akkor is hatalmas, ha leül egy sámlira, és elismeri, hogy most csak egy a sok közül. Egy életen át  az a szlogenje: Igyekszem mindenkivel jót tenni, és ez vissza fog rám szállni egyszer! Vagyis, hogy amit kiadott – nekünk! – magából, azt fogja visszakapni tőlünk! Ha évközben hatalmas önbizalmával és kreatív találékonyságával képes volt bennünket magával ragadni, akkor most sem lesz ez másként az ünnepek alatt. Alapjában szereti és élvezi az ünnepeket. Tükörképet mutat, amelyben szembesülhetünk azzal, hogyan bántunk adakozó hangulatában vele. Megbecsültük, támogattuk-e?  És ha most maga mellé ültet bennünket a trónra, az király! Még akkor is, ha azt momentán az ünnepek alatt éppen sámlinak nevezzük.

 

SZŰZ ünnepe is, mint maga az ember, racionális alapokra épülő. Vagyis aki e jegy szülötte, az  tudja, az ünnep is csupán csak  szervezés kérdése. Kos máris világgá szaladna ettől. Maradjunk itt. Praktikusan  jól megoldja az előtte, alatta és utána  felmerülő lehetséges problémákat. Az ilyenkor gyakran zavaró érzelmi kontaktus nem téríti el a neki mindenképpen tetsző útról. Ikrekhez hasonló idegember, és ki hinné, ekkor képes jóleső érzéseket előhívni magából mindenki legnagyobb megelégedésére. Mindenki biztos lehet abban, hogy az ünnepek, és a buli alatt  semmi nem kerüli el a figyelmét ügyelve arra, hogy  a „tervek szerint” mindenki jól (is) érezze magát. Talán neki kéne valamiféle lazító gyakorlat! Rendkívül érzékeny mindenre, mindenkire. Ha mi nem is vesszük észre, ő  korrigálja a dolgokat, és elfelejti, hogy ez munka. Jól alkalmazkodik az ünnepi kívánalomhoz és igyekszik szükségleteinket kielégíteni, miközben olykor saját magát  kifelejti. Amúgy elkapja a fonalat, megérinti az ünnep romantikus miliője. Na, ez a legszebb ajándék, önmagától „eleresztve”, ilyenkor valóságos humorzsák. gaz, hogy fából, és kicsit szálkás az eleje és a vége is…

 

MÉRLEG esetében az ünneplés, és a buli valóságos riói karnevál.(Rémálma a busójárás!) Nála ez a dolog kulturális vetélkedő, rengeteget ad az esztétikára. Maga az ajándékozás csakis úgy történhet, mintha diplomát osztanának, vagy legalábbis  egy elit, és nívós szépségkirálynő választáson lenne. A fenyőfa alatt pl. olyan a magatartása, mintha kiállítási megnyitóra gyűltek volna össze. Mindenkinek, minden porcikájában azt kell éreznie, hogy  egész éves munkájáért  megbecsülési bizonyítványát kapja kézhez. Még a csomagolásnak is nagy jelentősége van. Akinek nincs kivasalva a csomagolópapírja, nincs névre szólóan megírva az ajándékcsomagja,az egy bóvli. Ha ünnep, akkor legyen ünnep, és mindenkinek kutya kötelessége ünnepélyessé tenni! Ha valaki, mert van ilyen pár otthonban – mert megesik az ilyen, minden „rendes” családban is –, hogy atlétatrikóban, vagy hajcsavaróban áll a szaloncukor mellé, ő ott menten elrókázza magát. Azt hiszem elég finoman, és úri módon fogalmaztam meg, mi is itt az etikett, ugyebár?

b.jpg

SKORPIÓ számára ezek a napok mámorító, delejes és kívánatos vircsaftot jelentenek. Akit nála találnak az ünnepek, az igazán rosszul nem járhat! Jó esetben képes intuitíve olyan érzéseket kiszippantani belőlünk - a mélyből -, hogy azt érezzük, az  ő számára mi vagyunk  a legfontosabbak. Aki, már átélt (túlélt) vele egy ünnepi eseményt, és látta mennyi drukkal  mi minden csínyre képes, hogy azt  higgyük csak velünk akarja átélni (megélni)ezt,miszerint egyszer élünk, használjuk ki ezerrel. El sem tudja képzelni, meg sem fordul a fejében, hogyan ennek-annak nem fogunk örülni.  Nála az ünnepeket, a bulizást egy hatalmas nyomozás előzi meg. A legtitkoltabb vágyainkat is kihámozza belőlünk, és ott helyben nyersen feltálalja. Eszünkbe sem jut, hogy ezen meg kéne sértődni, hanem dőlni lehet a röhögéstől, amikor például, vámpír jelmezben feltálalja a beiglit (ez csak az egyik)! Amúgy meg, hatalmas pszichés energiákat mozgósít minden jelenetnél. Aki „beszari”, az maradjon otthon! Válsághelyzetekben szinte bravúrosan helyesen cselekszik. Már ezért is érdemes vele ünnepelni, bulizni, mert képes a frászt hozni az emberre – csupa szeretetből!

 

NYILAS hasonlóan a Vízöntőhöz képes formát bontani az ünnepek, vagy a buli kedvéért! Szemrebbenés nélkül felkerekedik, előbb  valahol másutt kezdi el a parádét, majd ráér saját magánál is csinálni valamit. Vagyis, hogy tudatosan-e, vagy tudattalanul kiszakítja önmagát és a szeretteit a tradicionális megszokásokból, és másoknál szép közös szabadidős programként tudja le, hogy ezt (jól) bizony így kell csinálni. Manapság senki nem lepődik meg azon, régen igen,hogy magával viszi a szeretteit – spontán - egy olyan helyre, amerre még a madár se jár. Rábök az ujjával a térképre, és közli, hogy ide megyünk! Az is meglehet, pont az ellenkező irányba fordítja a „lovakat”, azaz a kormányt (nyergelj, fordulj)! Szerinte igenis változzanak meg  a dogmák, miközben az ünnep érzése se halványuljon! Meglehet, hogy – ők tudnának erről beszélni – az ismeretlen környezet szelleme újszerű optimizmussal és bizakodással tölti fel őt magát és így szeretteit is. Precedenst teremt, ezzel akár más aspektusból kerekedik ki az ősi ünnep világa.

 

BAK számára az ünnep ( mint a Szűz jegyű esetében, de mégsem ugyanúgy) azt jelenti, „rend  a lelke mindennek ”.Vagyis, hogy mindenkinek egy rituálén kell részt venni. Ez a fajta rend mindenkit felfelé vezet – csúcs ez az érzés! – majd az emelkedett hangulatban vissza kell tekinteni (mindig) a múltba (is). Az ünnepeknek, és a bulizásnak tartása van, de tudnia kell mindenkinek, egy rossz lépés, és el van cseszve az egész! Előbb meg kell szünteti a bizonytalanságot, hogy utána jókat lehessen kacarászni, akár még röhögni is (akinek ez a karakteréhez még  jól is áll). Értetlenül, bizonytalankodva, mindenféle biztosítás nélkül  nem érdemes elkezdeni az ünnepeket. Aki már vett részt egy ilyen szeánszon, az tudja, kimért óvatosságot, és hideg szeretetet kaphat meleg szobában, ahol egy hideg kéz érintése valóságos kincs lehet. És aki a szeretet ilyen fajta mámorító érzése közepette hűségesen itt tudott maradni, az ne is menjen máshová. Aki az ilyen spártai rendben minden nehézséggel képes volt megbirkózni,az t máshol csődöt mondhat. Itt viszont kivirágzik, akkor is, ha az a virág jégből van.

e.jpg

VÍZÖNTŐ esetében már a Nyilas jegynél felhívtam a figyelmet, hogy sok bennük a közös vonás. Itt mindenki nézzen bátran egymás „bizonyítványába”!  Az ő esetében az ünnepek, és a buli nem lehet szokványos. Csakis egy eredeti, és kellően intelligens társaság tobzódik a karácsonyfa körüli ajándékkergetőzésben. Aki szédülős, az nyugodtan ki is maradhat, és így nem esik le a padlóról. Jó, ha tudja maga magáról – stílusáról – és a közönségéről (úgyis tisztában van vele), aki bohóckodni akar, az menjen cirkuszba. Itt  azonban mindenki azt tehet, amit jónak lát, akár ki is mehet levegőzni. Ha éppen egy okos tojás csöppen ide, és  mondja, hogy mit kéne csinálni, hamar rántotta lesz belőle. Az ünnep nála a teljes autonómia tudatában zajlik. Ez a fajta csoportos összejövetel minden esetben arra jó, hogy ebben a környezetben növelje az áramfogyasztást. Az egy főre eső igazoltan távol lévők számát  senki nem fogja számon kérni. Jómaga és mások is megtanulják, hogy a saját (családi)  ünnepi jelenlét, vagy éppen távolmaradás mindig akkor, (és annak) értékelődik fel, amikor éppen nincs ott: mindenütt jó, de legjobb otthon! Persze, ha meg otthon van, „mi a frászt keresek itt „morogja örökön-örökké magában…

 

HALAK ünnepek is érdekes ködben van levetítve a  (kulcs)szavakba öntve. Olyan személyes (spirituális) antennája van, amivel érzi – nem a tonhal és egyebek illatát karácsonykor pl. a fehér asztal felől –, hogy lelke van az ünnepeknek. Érzi, ha jó helyen jár.  Akiben pedig még megértés is van, az elmondhatja, hogy az iránta tanúsított magatartás egészen magától értetődő, mármint, hogy szeretik. Az érthetőség kedvéért írom, nehogy ebben a ködben még én is elveszítsem a fonalat.  Az ünnepek(a bulik is),  mindig arra jók neki (és nekünk is), hogy pár pohár „erősítés” után minden titkunkat meg tudjunk osztani vele és szeretteinkkel. Mindenki eggyé tud válni úgy az ünnepi hangulattal, mint minden tartozékával egyetemben. Az idő előre haladtával jóllakottan és  kellőképpen feltöltve elfogadott állapot lesz, hogy mindenki olyan amilyen,és már nem akar senki em hazamenni a végén, a jobbak pedig nem is tudnak lábra állni, akár bemászhatnak az akváriumba is egy kis csevegésre. Összességében viszont tény, hogy együtt nemes célokat tűzhetnek ki az ünnepek, és a buli után. Váll-váll mellett, szó szót követve közös nevezőre jutottak, és jövőre mindezt megismételhetik. Akkor is, ha  itt-ott időnként tátva maradt attól a szája, hogy miért csak most jut ilyen az eszébe.

 

Olvassa hozzá a Nap jegye mellé az ascendens, és a Hold csillagjegyét is, ezzel  még közelebb kerülhet saját ünnepi érzésvilágának megismeréséhez.  Játékosan, de biztos vagyok benne,hogy tanulságos lesz.

 

Az írás Steiner Gergely szellemi tulajdonát képezi, amelynek részben vagy egészben való közlése a szerző engedélye nélkül tilos.

http://www.steinergergely.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/horoszkopja-elkesziteset-kerje-tolem....html

Információ:

skype: steiner.gergely

s.gergely@t-email.hu

steinergergely@gmail.com vagy +36-30-9391-338 telefonon.

 Megtekintés 1778

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.